Att tänka på vid lån

Lån

Första gången jag skulle ta lån fick jag researcha mig fram för vad man behövde tänka på när det var dags att ta ett lån. Därför tänkte jag i detta inlägg, dela mig med av saker som kan vara bra att tänka på när det är dags att ta lån.

  1. Skapa en kalkyl/budget

    När man är i ett läge där det är dags att låna pengar, vad det än är till är det alltid en bra ide att göra en ordentlig kalkyl. På så sätt får du en bra överblick över din egna ekonomi samtidigt som du bildar dig en uppfattning om hur mycket du kan samt behöver låna. Varje gång du behöver låna, ska man ha i åtanke om man klarar av att betala tillbaka lånet. Kan du inte göra detta lån ej pengarna.

  2. Väl rätt lån

    Det finns ett flertal ekonomiska produkter att välja mellan d.v.s olika typer av lån.
    Några utav dom är, bostadslån, privatlån, bilån och exempelvis medlemslån som man kan ta och man är medlem i ett fackförbunden som har samarbete med banken. Sedan finns det så kallade hög-risk lån, till denna kategori kan man räkna in, sms-lån som ofta är ett snabb-lån med hög ränta. Något man rekommendera är att om man har flera lån utspridda samla lånen hos en bank, så man får bättre överblick samt höjer chansen att bibehålla en lägre ränta. Detta resulterar även i en lägre månadskostnad. Läs på om dom lika lånen och välj det som passar dig ditt syfte bäst.

  3. Ränta

    Ränta är det priset som banken sätter för att låna ut pengar till dig.
    Det är tänkt att räntan ska täcka kostnaden för inflationen samt den risk som långivaren faktiskt tar när den lånar ut pengar till dig. Det finns alltid en risk att lånet inte återbetalas.
    Ju lägre ränta desto lägre månadskostnad.

  4. Kreditprövning, Kreditvärdighet och Återbetalningsförmåga

    Kreditprövning
    – Får att man ska kunna bli beviljad ett lån, bedömer långivaren/banken sannolikheten att om du kan betala tillbaka lånet. I denna bedömning brukar man räkna med parametrar som kreditvärdighet och återbetalningsförmåga.


    Kreditvärdighet – Kreditvärdigheten avgörs av flera faktorer. Några utav dom kan t.ex vara hur många lån du redan har, vad du tidigare har lånat till, om du lyckats betala av lånet i tid, om du har betalningsanmärkningar, din ålder etc.


    Återbetalningsförmåga – Återbetalningsförmåga är i princip samma sak som betalningsförmåga. Det betyder helt enkelt möjligheten att återbetala en skuld.
    När det kommer till återbetalningsförmåga kikar man på saker som, anställning/lön, bostad, civilstånd.


  5. Kreditupplysning

    För att kontrollerna ovannämnda uppgifter samt stämma av att du har möjlighet att betala av lånet, så gör långivaren en kreditupplysning. Det största kreditupplysningsföretaget i Sverige, UC har du säkert hört talas om. Dom använder oftast bankerna sig av vid en kreditupplysning. Kreditupplysningar krävs för alla typer av lån.


    Sammanfattning

    Vi hoppas att detta inlägg varit till någon hjälp och att den rett ut begrepp som tidigare varit otydliga. Kom ihåg att alla människor har ett eget ansvar för sin ekonomi och att beslut som påverkar denna, är man själv ansvarig för. Lycka till!

Senaste inläggen

Vikten av ordning och reda i pappershögen

Gott och blandat, Hälsa

Det började som en liten kittling i halsen, men snabbt ...

Guide för att välja rätt försäkring

Familj, Gott och blandat

Att välja rätt försäkring Att välja rätt försäkring kan kännas ...

UiPath cloud – Ett kraftfullt verktyg för effektiv automation

Tech

Medan jag balanserar vardagen som familjefar i Göteborg med två ...